Cloudopslag in eigen beheer


Slaat u uw bestanden al op in de cloud? Een vraag die terugkomt in vele reclame & marketing campagnes. Maar wat is het eigenlijk? En welke voor en nadelen brengt dit met zich mee?

bulletpoint Wat is concreet “het opslaan van bestanden in de cloud” en wat kan ik ermee?

Na de introductie van de smartphone en tablet is de wens voor centrale opslag steeds groter geworden. Zowel de consument als zakelijke gebruiker heeft de wens om ongeacht het apparaat, toch bij zijn/haar bestanden te kunnen komen. Technisch gezien is dit prima te realiseren, echter is dit voor vele te ingewikkeld en vergt aanschafkosten van apparatuur. Met de komst van de smartphone en tablet zijn partijen begonnen met het aanbieden van online opslagruimte. Enkele aanbieders hiervan zijn Dropbox, Google Drive, Box & One Drive. U kiest een map op uw PC en deze wordt volledig als kopie geplaatst bij de aanbieder van de opslagruimte. Vervolgens kunt u middels een Android of iOS App dezelfde bestanden benaderen. Ook kunt u vanaf uw telefoon bestanden verplaatsen naar de opslagruimte zodat u deze vervolgens ook zichtbaar heeft op uw PC of tablet. Deze manier van opslag, ergens op internet, wordt in reclame & marketingcampagnes dus aangeduid als “opslaan van bestanden in de cloud”. Vanaf ieder apparaat dus toegang tot dezelfde bestanden. Wat wenst u nog meer?

Helaas kleven er ook een aantal nadelen aan de uitbestede opslagruimtes. Het is namelijk onduidelijk waar uw gegevens nu eigenlijk echt staan. Daarnaast zijn diverse diensten ook negatief in het nieuws gekomen wegens twijfels omtrent privacy . Worden uw gegevens niet gebruikt/misbruikt voor andere doeleinden dan het opslaan van data? Helaas zal dit waarschijnlijk nooit aan het licht komen.

Even de voor en nadelen op een rij voor uitbestede cloudopslag:

+ uw bestanden buiten de deur opgeslagen.
+ support in geval van problemen.
+ integratie met andere diensten.
– Locatie van data is onbekend.
– Privacy van gegevens niet gewaarborgd.
– Prijzen kunnen in nadeel van consument aangepast worden.

bulletpoint Uw eigen cloudopslag in eigen beheer
raspberry

Om de twijfels van privacy en de stationering van data weg te nemen kunt u er ook voor kiezen een eigen cloudopslag thuis of op kantoor te creëren. Momenteel zijn er kostentechnisch  interessante mogelijkheden om dit te realiseren. Zo is het prima mogelijk om een onderhoudsvriendelijke minicomputer zoals de Raspberry PI om te toveren tot uw eigen cloudserver. Afhankelijk van de gewenste opslag is dit te realiseren vanaf zo’n €100 voor 50GB opslag tot €200 voor 500GB opslag. De Raspberry PI minicomputer kost aan stroom per jaar zo’n 8 Euro en verder heeft u er dus geen maandelijkse kosten aan. Een nadeel is dat de software op deze mini computer niet geüpdatet wordt. Het kan dus zijn dat na enkele jaren de software dient bijgewerkt te worden. Uiteraard is dit prima mogelijk.

Ook hier nog even de voor en nadelen op een rij van cloudopslag in eigen beheer :

+ Privacy bestanden gewaarborgd.
+ Geen maandelijkse kosten.
+ Geen prijsverhogingen
+ Locatie van data bekend
– Software wordt niet onderhouden

Heeft u interesse in een eigen privé cloud, maar weet u niet hoe dit aan te pakken? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.