Synology NAS als zakelijke server


DS414Al enige tijd zijn NAS-systemen erg in trek bij consumenten. Ook voor bedrijven wordt het met de nieuwere reeks NAS-systemen een aantrekkelijk alternatief voor dure Windows Servers met dure licenties en onderhoudskosten. Maar wat zijn nou de mogelijkheden van NAS-systemen. Wij werpen een blik op de Synology DS-414, die op moment van schrijven voor rond de €365 excl. BTW verkocht wordt zonder schijven.

bulletpoint  Wat kan een NAS voor mij als zakelijke gebruiker betekenen?

bulletpoint Opslagmedium voor bestanden
Weliswaar het hoofddoel van een NAS, het opslaan van bestanden. Waar de NAS-systemen voorheen “te traag” waren voor een snelle bestandsoverdracht, zijn de nieuwere systemen ook in te zetten in grotere kantooromgevingen. Met de introductie van de 4 TeraByte – 5 TeraByte hardeschijven zal het niet snel voorkomen dat schijven vol raken. Deze schijven zijn weliswaar langzamer dan bijvoorbeeld de HP SAS/SCSI schijven, maar zijn nog altijd voor het MKB, snel genoeg.
Uitbreiden met grotere schijven? Geen probleem en geen dure & complexe migratie noodzakelijk.

bulletpoint Backupoplossing
De NAS biedt een geïntegreerde backupoplossing aan waarmee gemakkelijk taken ingepland kunnen worden om belangrijke bestanden naar een backupapparaat op te slaan. Je kan hierbij denken aan externe hardeschijven, FTP of een tweede NAS op een andere locatie.

bulletpoint Emailoplossing
De NAS kan tevens worden ingezet als mailserver. Hierbij is het mogelijk oneindig veel emailadressen aan te maken voor de gebruikers. Hiermee kan in geval van “hosted email” flink bespaard worden.

bulletpoint VPN server
Zijn er gebruikers die vanuit huis werken en in het bedrijfsnetwerk in moeten loggen? Geen probleem, de NAS kan hierin voorzien. Geen extra software en/of hardware benodigd.

bulletpoint Een eigen cloudomgeving (uw eigen prive dropbox)
Met het toenemend aantal apparaten waarmee gecommuniceerd of gewerkt kan worden. Denk aan smartphones, tablets, laptops, pc’s etc. , kan het handig zijn om gebruik te maken van een cloudomgeving. Dit wil zeggen dat bestanden centraal opgeslagen worden maar wel benaderbaar zijn via alle bovenstaande apparaten. Via een App is het dus mogelijk om zowel met de smartphone als tablet de bestanden te benaderen, bewerken en zelfs up te loaden. Vervolgens zijn de bestanden voor ieder ander apparaat ook beschikbaar. Handig voor mensen die met veel verschillende apparaten werken, maar toch altijd toegang willen hebben tot deze bestanden, ongeacht waar ze zijn. Een bijkomend voordeel van een prive cloud t.o.v. bijvoorbeeld Dropbox is dat het altijd duidelijk is waar de bestanden staan en wie juridisch eigenaar is van de gegevens.

bulletpoint Realisatie van stroombesparing
Een dergelijke NAS is enorm energiezuinig, waar een HP/Dell/IBM server tussen de 100Watt – 250Watt vebruikt, redt de Synology DS414 het met 40 Watt. (gebaseerd op een NAS gevuld met vier hardeschijven)

Al met al is de NAS een geschikte kandidaat ter vervanging van een Windows bestandsserver. Zowel in de aanschaf als het onderhoud zijn het zeer vriendelijke systemen. Ook de inrichting kost relatief weinig tijd. Met een consult op locatie van 4-8 uur is uw NAS ingericht en online!

Vragen aan de hand van bovenstaande, neem gerust contact met ons op.