BlackBerry maakt verlies van 965 miljoen dollar


4c7961099d33cbbc404bdbd950eab150BlackBerry boekt een zwaar verlies van 965 miljoen dollar in zijn tweede fiscale kwartaal. Het Canadese bedrijf dat op het punt staat opgekocht te worden, maakt een dramatisch jaar door.

Ondanks waarschuwingen vooraf vallen de kwartaalcijfers van BlackBerry alles behalve mee. De roemruchte Canadese smartphonefabrikant loopt op zijn laatste benen. In het tweede kwartaal daalde de omzet naar 1,6 miljard dollar, een daling van wel 49 procent vergeleken met het kwartaal ervoor.

Het netto verlies daarbij, 965 miljoen dollar, is een klap die het bedrijf niet meer zelfstandig aankan. BlackBerry verkocht in het tweede kwartaal nog slechts 5,9 miljoen smartphones.

Vrijwel het hele verlies is daarom afkomstig door de afwaardering van voorraden, waaronder niet verkochte telefoons. BlackBerry kwam in februari van dit jaar met twee nieuwe high-end toestellen, de BlackBerry Z10, Q10, beide draaiend op het vernieuwde BlackBerry 10-OS. Deze smartphones moesten zorgen voor een ommekeer van het bedrijf, dat sinds januari ook geen RIM (Research in Motion) meer heet.

Overnamebedrag in perspectief

Met de bekendmaking van het verlies komt ook het geaccepteerde overnamebedrag in perspectief te staan. Afgelopen maandag tekende Blackberry een intentieverklaring met investeerder Fairfax voor de overname van de kwakkelende mobielmaker voor 9 dollar per aandeel, wat in totaal neer komt op 4,7 miljard dollar.

Vanwege het bod en het aansluitende uitgebreide boekenonderzoek dat Fairfax nog tot begin november doet bij BlackBerry, volgt er vandaag geen verder uitleg aan investeerders en analisten, zoals gebruikelijk is bij publieke kwartaalcijfers van een beursgenoteerd bedrijf.

Nieuwe zakelijke koers

Afgelopen weekend werd ook duidelijk dat BlackBerry uit de consumentenmarkt stapt. Bij een nieuwe reorganisatie gaan nogmaals 4500 banen verloren. De Canadese fabrikant verraste vorige week vriend en vijand nog wel met een nieuw high-end 5 inch topmodel, de Z30.