Google stapt over op nieuw zoekalgoritme


googleGoogle is enkele weken geleden stilletjes overgestapt op een nieuw zoekalgoritme. Het nieuwe algoritme, met de naam Hummingbird, zou betere zoekresultaten moeten geven voor lange, complexe zoekopdrachten.

Google heeft in een presentatie voor Amerikaanse media, waar TechCrunch over bericht, weinig details over de technische werking van het algoritme gegeven. Het enige wat Google over het nieuwe algoritme kwijt wil, is dat het Google zoekopdrachten als complete vragen laat verwerken, in plaats van als afzonderlijke woorden. Daardoor zouden lange, complexe zoekopdrachten betere zoekresultaten moeten opleveren. Volgens Google wordt 90 procent van de zoekopdrachten door de wijziging beïnvloed. Het beter kunnen beantwoorden van vragen is mede het gevolg van een uitbreiding van de Knowledge Graph-functionaliteit van Google, aldus het bedrijf.

Het algoritme is enkele weken geleden al stilletjes ingevoerd en is volgens Google de grootste wijziging onder de motorkap sinds de invoering van het Caffeine-algoritme in 2010. Caffeine zorgde ervoor dat veranderingen aan websites sneller werden doorgevoerd in de zoekindex, doordat informatie in kleine brokjes werd verzameld. Tot die tijd kon het soms weken duren voordat bepaalde websites waren bijgewerkt.

Minder diepgaand maar zichtbaarder zijn twee nieuwe features die aan de zoekmachine worden toegevoegd. Gebruikers kunnen nu zaken met elkaar vergelijken: wanneer hij bijvoorbeeld ‘earth vs mars’ intikt, krijgt hij de verschillen tussen die twee planeten te zien. Ook is er een ‘filter’-optie, waarbij zoekers hun zoekopdracht kunnen bijstellen naar vergelijkbare zaken. Als iemand zoekt naar impressionistische schilders, kan met het filter bijvoorbeeld worden gezocht naar schilders die een andere stijl aanhangen. De features lijken vooralsnog niet in Nederland te werken.

Verder introduceert Google binnenkort een update van zijn Search-app voor Android en iOS, zodat gebruikers pushnotificaties van Google Now kunnen krijgen. Daarnaast worden notificaties tussen verschillende apparaten van de gebruiker gesynchroniseerd. Wie een reminder plaatst op zijn Nexus 7, krijgt die dus ook te zien op zijn iPhone, geeft Google als voorbeeld. Daarnaast introduceert Google een eenvoudigere interface van zijn zoekmachine voor mobiele telefoons.